Kasvi pullossa!

Mielestäni tässä ensimmäisessä julkaisussani kiteytyy koko blogin tavoite – kaikkea puutarhaan liittyvää modernilla otteella. Kirjoitus sisältää jotain netistä löydettyä, jotain ajankohtaista, modernia otetta ja lopulta itse suunniteltuna sekä rakennettuna tee-se-itse tuotoksena luo postaus alkuperäisen nettilöydöksen ympärille jotain uutta.

Surffailin netissä ja törmäsin tähän mahtavaan kasvi pullossa -artikkeliin. Artikkelissa kuvataan miten David Latimer istutti pistokkaan pulloon 53-vuotta sitten. Mielenkiintoisen asiasta tekee se tieto, että kasvia on kasteltu viimeksi vuonna 1972!

Pullo on suljettu tiiviisti ja sen sisälle on muodostunut pieni ekosysteemi ravinne-kiertoineen. Kuihtuneet kasvin lehdet tipahtavat pullon pohjalle ja luonnollisen maatumisen kautta jossa maaperän pieneliöstö (bakteerit ja sienet) hajottavat lehtiin sitoutuneet ravinteet ja vapauttavat ne takaisin kasvin hyödynnettäväksi. Samalla idealla vesi ja kaasut (happi ja hiilidioksidi) kiertää kasvin, maaperän ja pullon sisällä olevan ilman kautta luoden suljetun ekologisen systeemin, kuten meillä on maapallolla. Uskomattoman inspiroiva idea!

kasvi-pullossa

David Latimer sulki kasvin pulloon 53-vuotta sitten ja on kastellut sitä viimeksi vuonna 1972!

Sattuneesta syystä minulla on kokemusta aiheeseen liittyen ja nyt myös vapaa-aikaa joten aloin harrastusmielessä ideoimaan uutta pöytäpuutarha-konseptia artikkelista saadun inspiraation voimalla!

Markkinoilla on vesiviljelyyn perustuvia pöytäpuutarha malleja, mutta käytännöllistä ja perinteiseen multaan perustuvaa mallia ei vielä ole tehty, joten otin haasteen vastaan.

Lähtökohdaksi asetin sen, että pöytäpuutarhan pitää täyttää tai sisältää seuraavat kriteerit:

- Tyylikäs design
- Käytännöllisyys
- Helppohoitoisuus
- Pöytäpuutarhassa on kasvivalaisin
- Multaan perustuva tekniikka – mallia luomu
- Kierrätysosia voi käyttää ja sen voi toteuttaa myös tee-se- itse -ajatuksella

Siinä keskeisimmät ominaisuudet jotka halusin sisällyttää pöytäpuutarhaan.

 

Tuumasta toimeen

Artikkelista saadun idean pohjalta aloin penkomaan kaapista löytyviä lasipulloja ja vaaseja.

Löysin useampiakin lasipurkkeja ja pulloja, mutta potentiaalisimmaksi osoittautui vanha kukkamaljakko jonka sisälle (iso) käsi juuri ja juuri mahtui.

Aikaisemman kokemukseni pohjalta alkuun pääseminen oli varsin suoraviivaista ja listasin tarvittavat välineet nopeasti:

- Lasimaljakko
- Multaa
- Koristekiviä
- Suodatinpaperia
- Kasvi tai kasveja

Listan materiaalit saa kaupasta alle 20 EUR, joten pöytäpuutarhan hinnaksi ei isoja summia muodostu. Hyllystä voi jopa löytyä vaikka kaikki tarvittavat osat. Lasivaaseja ja purkkeja löytyy myös kirpputoreilta muutamalla eurolla.

Projekti lähtee liikkeelle kaatamalla maljakon pohjalle kerros koristekiviä, jotka toimivat salaojana. Tämä on tärkeää koska vesi ei pääse poistumaan vaasista pohjan kautta. Kivet kannattaa huuhdella ensin, että ylimääräinen kivipöly ei kerry maljakonpohjalle.

Kivikerroksen päälle leikkasin suodatinpaperista pyöreän kiekon, joka pitää kivikerroksen sekä multakerroksen erillään. Paperin ideana on että se päästää veden helposti läpi ja ylimääräinen vesi valuu helposti maljakon pohjalle.

Sitten vaan multaa maljakkoon ja pöytäpuutarha alkaa olemaan istutuskunnossa. Multa kannattaa olla valmiiksi hieman kosteaa, mutta ei märkää.

Kasvi istutetaan normaalisti multaan maljakon pohjalla olevaan multaan. Kasvia kannattaa tarvittaessa leikata pienemmäksi ja juuripaakkua voi myös pienentää tai madaltaa niin, että se mahtuu maljakkoon. Lopuksi vaan lisää multaa juurien päälle kevyt kerros ja istutus on valmis.

pöytäpuutarha

Pöytäpuutarhan multaan perustuva tee-se-itse -versio keittiönkaapin valon alla.

Pöytäpuutarhaan voi istuttaa melkein minkä tahansa kasvin, mutta maljakon koko asettaa tietysti rajoitteita kasville. Isompaan vaasiin voi istuttaa useita kasveja kerralla jolloin lopputuloksena on näyttävä kokonaisuus.

Pöytäpuutarhaa kastellaan normaalisti kaatamalla hieman vettä maljakkoon tai sitten sitä voi sumuttaa vaasin reunoja pitkin jolloin vesi valuu multaan. Veden lisäämisen kanssa kannattaa olla varovainen, koska ylimääräistä vettä ei saa helposti vaasista pois ja se valuu vaasin pohjalle.

Mikäli vaasiin pohjalle kuitenkin valuu ylimääräistä vettä voi vaasia kallistaa niin, että vesi pääsee imeytymään takaisin multaan.

Kasveja ei tarvitse kastella kuin noin kerran viikossa. Itse rakennettu ja multapohjainen pöytäpuutarha soveltuu myös matkustelevalle, koska laittamalla kannen vaasin päälle ei vesi pääse haihtumaan pois vaasista. Tämä noudattelee silloin jo lähellä alkuperäistä kasvi pullossa -artikkelin filosofiaa ja suljettua kiertoa! Vaasi kannattaa sijoittaa matkan ajaksi vain kevyeen valoon sillä suora auringonpaiste on liian vahva suljetussa vaasissa olevalle kasville.

 

Kasvivalaisimen rakentaminen

Idea kasvivalaisimelle tulee itse vaasista ja sen muodosta. Vaasi on klassinen lampun jalka, joten tältä pohjalta ideaksi tuli, että rakennan perinteisen mallisen varjostimen vaasiin.

Tärkeimpänä ominaisuuten valaisimelle on, että sen saa helposti pois vaasin päältä kasvin kastelun ajaksi. Perinteinen valaisimen kiinnittäminen vaasiin ei siis soveltunut ratkaisuksi tässä kohtaa ja minun piti keksiä uusi ratkaisu.

Päätin rakentaa varjostimen rungon 3 mm rautalangasta ja yhdistää osat kolvaamalla yhteen. Aikaa ja vaivaa varjostimen rakentamiseen menee huomattavasti enemmän, kuin itse pöytäpuutarhan ja kasvin istuttamisen kanssa.

varjostimen_runko

Rautalangasta suunniteltu ja rakennettu ratkaisu varjostimen rungoksi, jonka saa helposti poistettua veden lisäämisen ajaksi.

Lopputuloksena on kuitenkin oman käden tuotos ja helposti irroitettava varjostin! Varjostimen voi nostaa pöydälle ja maljakon reunaan puristuva kiinnitysmekanismi toimii myös jalkana varjostimelle, kun sen asettaa pöydälle odottamaan veden lisäämisen ajaksi.

pöytäpuutarha_ikkunalaudalla_internet

Valmis itse rakennettu pöytäpuutarha ikkunalla. Valaisimen varjostimesta ei näy läpi, jolloin itse kasvi jalan sisällä korostuu.

Lopullinen pöytäpuutarha itse suunnitellulla ja rakennetulla valaisimella muistuttaa muotoilultaan perinteistä pöytävalaisinta. Sijoittelu on helppoa, koska siellä missä pöytävalaisimelle on käyttöä sinne myös itse rakennettu pöytäpuutarha sopii tuomaan valoa tilaan ja samalla antamaan valoa lasijalassa kasvaville kasveille.

Itse rakennettu pöytäpuutarha täyttää kaikki sille asetetut vaatimukset ja on uniikki design elementti!

4 kommenttia artikkeliin ”Kasvi pullossa!

    • Kiitos Mikko kommentistasi. Tämä on nimenomaan halpa ja mukava projekti kenelle tahansa rakentaa pieni sekä helppohoitoinen puutarha pöydälle. Laitan myöhemmin lisää kuvia muista lasipurkkeihin ja astioihin tekemistäni pöytäpuutarhoista.

  1. Hyvä ja selkee artikkeli! Erittäin hieno lopputulos. Pitää varmaan puuhastella joku vastaava taideteos :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s